Tahun
Baru Cina atau dikenali juga sebagai ‘Chinese
New Year’ merupakan perayaan terpenting orang Cina bagi menyambut tahun
baru dalam kalendar qamari Cina. Kalendar qamari Cina terbahagi kepada kitaran
12 tahun dan dinamakan sempena nama haiwan.
Tahun
Baru Cina melambangkan permulaan, titik permulaan dalam nasib dan kehidupan.
Sebelum hari tahun baru bermula, sanak saudara yang jauh akan kembali
berkumpul. Rumah akan dicuci dan segala hutang-piutang dikutip atau dibayar
agar mereka tidak sentiasa dikelilingi hutang sepanjang tahun yang baru. Mercun
dibakar pada tengah malam bagi menandakan bermulanya tahun baru dan bagi
menghalau puaka dan nasib malang. Rumah-rumah dihiasi dengan buah limau sebagai
simbol murah rezeki, bunga dan pokok limau.
Justeru
itu, Tahun Baru Cina diraikan dengan jamuan yee sang dan kuih bakul. Kaum
keluarga akan makan besar dengan masakan tradisi seperti daging itik, daging
salai, sosej, kuih pulut, dan limau mandarin. Golongan muda pula akan melawat
golongan tua dan menerima wang ang pau dalam sampul merah bagi melambangkan
nasib baik, yang diberikan oleh orang yang berkeluarga kepada mereka yang masih
belum kahwin. Perarakan tarian naga atau singa akan diadakan, dengan kereta
berhias yang diiringi bunyi gendang. Lima belas hari selepas perayaan Tahun
Baru Cina, perayaan Tahun Baru Cina ditamatkan dengan perayaan Chap Goh Mei.
Chap
Goh Mei juga dianggap sebagai malam mencari pasangan di mana para gadis akan
berpakaian serba indah dan mengunjungi kuil untuk berdoa agar mendapat pasangan
yang secucuk. Terdapat juga amalan melontar buah limau ke dalam laut atau
sungai dengan doa untuk mendapat pasangan. Buah limau yang basah membawa
pesanan agar mereka mendapat pasangan yang sesuai.Persembahan kebudayaan Cina
akan diadakan pada waktu malam bagi menandakan perayaan Chap Goh Mei seperti
perarakan tanglung, tarian naga atau singa, Opera Cina, dan mengimbang bendera
besar yang dipanggil”Chingay”
Pakaian
mereka pada perayaan tersebut ialah Samfu dan Cheongsam.Samfu membawa maksud
'baju dan seluar'.Samfu merupakan pakaian kaum Cina. Samfu diperbuat daripada
kain nipis yang tidak bercorak atau berbunga halus. Samfu dipakai oleh lelaki
berketurunan Cina. Pakaian ini terdiri daripada baju yang longgar dan terbelah
di depan dan berkolar tinggi serta dipakai bersama seluar longgar seperti
seluar baju Melayu. Pakaian ini biasanya diperbuat daripada kain lembut seperti
kain sutera.
Manakala
Cheongsam pula ialah pakaian yang dipakai oleh wanita berketurunan Cina.
Biasanya dipakai pada upacara-upacara tertentu seperti majlis perkahwinan dan
semasa Tahun Baru Cina.Cheongsam mempunyai leher yang tinggi, butang di
bahagian bahu, bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan
kain. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera, satin dan lain-lain
jenis kain lembut. . Pemakaian yang melebihkan warna merah sering dipakai
sepanjang Tahun Baru Cina kerana dipercayai warna merah akan menakutkan roh
jahat dan nasib malang. Tambahan, orang yang memakai baju baru dari kepala
hingga kaki pula melambangkan permulaan baru pada tahun baru