Perayaan
Hari Gawai secara umumnya merujuk kepada beberapa perayaan masyarakat Dayak
Sarawak dan yuKalimantan Barat tetapi pada kebiasaannya merujuk kepada pesta
selepas menuai yang disambut oleh masyarakat Dayak yang merangkumi pelbagai
etnik. Di Sarawak ada 25 kaum etnik Dayak terutamanya kaum Iban (atau dikenali
Dayak Laut dahulunya) yang merupakan majoriti, Bidayuh (Dayak Darat), Orang Ulu
seperti Kayan, Kenyah dan Murut dan kaum-kaum etnik yang lain-lain. Masyarakat
Dayak di Kalimantan Barat mengelar perayaan ini sebagai Gawai Padi untuk
meraikan tamatnya musim menuai padi dan menandakan permulaan musim penanaman
padi yang baru.
Selepas
menuai, beras sudah tentunya banyak untuk menjamu selera orang ramai dan Petara
(Tuhan) orang Dayak yang selalunya disertakan dengan korban babi dan ayam
terutamanya dan ditambahkan lagi dengan daging haiwan buas, ikan dan lauk pauk
daripada hutan belantara. Oleh itu, musim perayaan selepas musim menuai padi
ini dikenali sebagai Gawai Dayak.
Pesta
Gawai disambut pada akhir bulan May atau awal bulan Jun setiap tahun. Pada
jendela waktu ini, pelbagai jenis gawai boleh diadakan mengikut kehendak dan
tujuan masing-masing. Bagi mereka yang tiada gawai tradisi tertentu atau telah
memeluk agama baru, mereka meraikan Gawai Dayak yang bersifat umum dan boleh
diraikan oleh mana-mana orang berketurunan Dayak tanpa mengira agama, sama ada
untuk menandakan penghasilan musim menuai dan menyambut kedatangan tahun baru
untuk musim penanaman padi yang baru. Sebelum begawai, seseorang Dayak boleh
mengadakan upacara-upacara penyembahan yang kecil seperti bedara mata di dalam
biliknya sendiri atau bedara mansau di ruai biliknya manakala begawai di tanju
dipanggil Sandau Ari. Enchaboh Arong diraikan untuk menyambut perolehan kepala
manusia pada zaman dahulu atau pendapatan barang lain pada zaman sekarang.
Pesta
Gawai Dayak di Sarawak yang diraikan untuk kegembiraan disambut meriah sekali
di bandar-bandar dan di desa-desa dengan didahului oleh upacara miring dan
genselan yang akan diikuti oleh hidangan lazat makanan tradisi seperti pansoh,
lemang nasi pulut, minuman tradisi terutamanya tuak iaitu 'arak beras pulut',
persembahan tarian tradisi "ngajat", bermain main suara tradisi dan
bersuka-ria. Pesta Gawai Dayak di Sarawak telah disambut secara besar-besaran
semenjak 1964. Mula-mulanya, hari cuti umum ini dikenali sebagai Hari Sarawak
semasa zaman penjajahan Brooke tetapi selepas penubuhan Persekutuan Malaysia,
hari cuti umum ini pada setiap 31 May dan 1 Jun dinamakan Gawai Dayak.
Perayaan bagi suku kaum terbesar di Sabah pula ialah
Pesta kaamatan yang dirayakan olah kaum Kadazan
Dusun. Pesta ini merupakan upacara perayaan khas untuk menghormati
“Bambazon” iaitu semangat padi. Perayaan ini adalah amalan secara tradisi kaum
Kadazan Dusun sejak zaman berzaman yang biasanya diadakan selepas selesai
menuai padi. Perayaan seumpama ini mengharapkan agar rezeki yang akan datang
bertambah baik dan lumayan. Pesta Kaamatan bagi kaum Kadazan juga dikenali
sebagai 'Tadau Ka'amatan' dalam bahasa Kadazan dusun.
Kadazan
percaya kepada makhluk halus dan dipercayai terdapat lima makhluk halus:
Kinoingan[Kadazan](dialek suku lain;Kinorohingan[Dusun]/Kinoringan[Suku Dusun
yang lain,salah satunya ialah Dusun Tatana)(Ketua makluk halus & Pencipta),
Rusod(semangat semua benda hidup kecuali manusia), Koduduwo(Koduduvo[Kadazan])
(semangat manusia), Tombiruo (semangat orang yang telah meninggal), dan Rogon
(semangat jahat). Walaubagaimanapun, kebanyakkan rakyat kadazan dusun yang
sudah beragama Kristian, mereka hanya meraihkan pesta tersebut tanpa sebarang
kepercayaan tradisional.
Ketika
pesta Kaamatan, penduduk Sabah mengenakan pakaian tradisi mereka dan
bersuka-ria. Selain menari Sumazau dengan alat muzik tradisi, tapai (arak
beras) dihidangkan sebagai minuman istimewa. Penduduk Sabah akan menyapa sesama
mereka dengan ucapan 'Kopivosian Tadau Ka'amatan' atau 'Selamat Hari Menuai'.
Sepanjang perayaan ini diadakan, pertandingan Unduk Ngadau akan dijalankan di
seluruh daerah di Sabah, dan para pemenang setiap daerah akan seterusnya
bertanding di bahagian peringkat negeri. Acara ini merupakan acara yang ditunggu-tunggu
oleh seluruh penduduk Sabah setiap tahun pada bulan Mei.
Antara
makanan tradisi yang terkenal di kalangan kaum Kadazan-Dusun ialah Hinava,
Noonsom, Pinaasakan, Bosou, Tuhau, Sup Kinoring Bakas (tidak halal) dan Sup
Manuk Lihing. Makanan-makanan ini dapat disediakan dengan pelbagai cara
mengikut kebiasaan amalan tradisi kaum Kadazan-Dusun. Seterusnya, tarian
Sumazau merupakan tarian tradisi suku kaum Kadazandusun yang terkenal di
seluruh Malaysia. Tarian ritualnya memenuhi pelbagai fungsi seperti mengucap
kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan untuk
menolak bala, menyemah semangat, dan mengubati penyakit. Juga melaluinya
ibu-bapa/keluarga dapat menonton dan memilih bakal menantu yang berpotensi.